CulturaNova Twitter  CulturaNova Facebook 
 
 

INSTANT URBANISM


Vitruvianum en de Stadsgalerij Heerlen presenteren een tentoonstelling waarin de heersende opvattingen over stadsplanning en architectuur ter discussie worden gesteld.

INSTANT URBANISM vindt zijn oorsprong in de radicale uitspraken van de Situationistische Internationale in relatie tot architectuur en stedenbouw. De situationisten staan voor een reorganisatie van steden, waarbij ze steunen op het eenvoudige principe dat burgers zelf moeten bepalen in welke architectuur en welke leefomgeving ze willen leven. Aan de hand van spel en experimenten hebben zij flexibele structuren met een beperkte levensduur en een kritisch standpunt over het grondig geplande en gerationaliseerde stadsmilieu van het modernisme gecreëerd.

Als onderdeel van de tentoonstelling zijn er, naast een historische zwerftocht door de architectuur ten tijde van de situationisten en de experimenten van de visionaire stedenbouw van de jaren ‘60 en ‘70, talrijke hedendaagse projecten van internationale architecten en kunstenaars te zien waarin sporen van de door de situationisten ontwikkelde kritiek en theorie zichtbaar zijn.

Marjolijn Guldemond | Optrek
Marjolijn Guldemond (1978) maakt ‘architectuurtuigen’ die je tegenkomt in de alledaagse openbare ruimte van stad en land. Tuig’ is hier op te vatten als een verwijzing naar werktuig, speeltuig, voertuig, rijtuig, …… Guldemond is uitgenodigd om, in het kader van de tentoonstelling Instant Urbanism, een bijdrage te leveren voor de vitrine van het Glaspaleis. Haar kleinschalige bouwsels bevinden zich op het raakvlak van architectuur, beeldende kunst en theater.

Jeroen Evertz | Madison Mystery Charger
Jeroen Evertz (Trintelen, 1973) is geïnteresseerd in het gelijktijdig bestaan van verschillende realiteiten, in het spel tussen fictie en non-fictie, in de vraag wat goed en kwaad is.
Zijn nieuwe installatie die Evertz maakt voor de Projectruimte, wordt een hommage aan Fred Madison, de intrigerende hoofdpersoon uit de film ‘Lost Highway’ (1997) van David Lynch.

De tentoonstelling INSTANT URBANISM is samengesteld door het Schweizer Architektur Museum (S AM). Curator is Francesca Ferguson, directeur van het S AM.

www.stadsgalerijheerlen.nl
www.vitruvianum.nl

Bestellen
Info
 
 
Archief 20 jaar CN!!
Festival 2011
Festival 2010
Coproductie+
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Festival 1995
Festival 1994
Festival 1993
Festival 1992
Festival 1991