CulturaNova Twitter  CulturaNova Facebook 
 
 
 
 

Symposium

Looking for Inspiration? / Four Sunday Morning Exchanges About the City as Cultural Source / Platform

Live interviews & gesprekken

Gasten: Slava Polunin, Wim Vandekeybus, David Rhodes, Graham Dean en Shaun Gladwell.
Moderator: Airan Berg (Via 2018).
Interviews en gesprekken o.a. Rick Takvorian (Cultuurmanager Aken).
Inleiding: Prof. Dr. Ir. Hans Mommaas: ‘Urban Culture in veranderende stedelijkheid’.

Wat inspireert deze hedendaagse makers, wat is hun drive? Wat is vernieuwend in hun werk, creëren ze om te confronteren of om te behagen? Wat is hun relatie tot stedelijke ontwikkelingen, waar podia veranderende betekenissen hebben?

Slava Polunin
Slava Polunin is een Russisch meesterclown, een expressieve mimespeler, een groot performer die echter niet bang is om moderne technieken te gebruiken in zijn voorstellingen. Hij is de oprichter van de Academie Of Fools en schepper van de beroemde ‘Slava’s SnowShow’, een poëtisch universeel theaterspektakel met inmiddels wereldwijd meer dan drie miljoen toeschouwers. Slava presenteert tijdens Cultura Nova ‘Fantazeri’ een korte familievoorstelling met jonge clowns, die het vakmanschap van Slava krijgen aangeleerd en ‘Strangels’ het concept van een oude voorstelling dat Slava al lang wil vernieuwen en opnieuw wil gaan uitvoeren. Heerlen is straks de enige stad in de wereld, waar Slava al zijn shows heeft uitgevoerd.

Wim Vandekeybus
Centraal in het werk van de Vlaamse choreograaf, regisseur, acteur en fotograaf Wim Vandekeybus (Ultima Vez)staat het instinctieve lichaam. Het onrustige, onvoorspelbare, krachtige en tegelijk kwetsbare lichaam. Al vanaf zijn eerste productie is ook muziek steeds een zeer belangrijk en inherent onderdeel geweest van zijn voorstellingen. Zo liet Wim Vandekeybus muziek schrijven door o.a. Thierry De Mey en  David Byrne. Door de integratie van filmbeelden in zijn voorstellingen ontstaan vaak complexe relaties tussen film en podium. Tijdens Cultura Nova toont Wim Vandekeybus de voorstelling ‘Monkey Sandwich’ een bijzonder geslaagd voorbeeld hiervan. Urban Stories nemen een belangrijke plek in dit bijzondere, ontroerende en overweldigende werk.

David Rhodes en Graham Dean
David Rhodes speelde gitaar met enkele van de grootste muzikanten van onze tijd. Hij is het meest bekend om zijn samenwerking met Peter Gabriel, maar hij heeft ook met zijn vrije, maar elegante gitaarspel meegewerkt  aan albums van artiesten als Paul McCartney, Joan Armatrading en Roy Orbison. David Rhodes komt in coproductie met Via 2018 tijdens Cultura Nova in Heerlen en de week voorafgaande in Aken met een performance ‘Painting Music’ , waarbij hij samenwerkt met de bekende Britse kunstenaar Graham Dean die  met aquarelverf musiceert, terwijl David Rhodes klanklandschappen met zijn gitaar “schildert”. Graham Dean's schilderijen zijn figuratief, maar niet letterlijk; meer als vehikel om ideeën, emoties en gemoedstoestanden te kunnen weergeven.

Shaun Gladwell
Tijdens Cultura Nova vindt in Schunck* de opening plaats van een expositie van de Australische kunstenaar Shaun Gladwell. In zijn films, performances, installaties en fotografie verbindt Gladwell op kritische en poëtische wijze zijn persoonlijke ervaringen met hedendaagse subculturen. Gladwells werk incorporeert een verscheidenheid aan (urban) vormen van expressie, waaronder skateboar- ding, hip-hop, bmx, breakdance en, meest recentelijk, ‘extreme sports’ zoals car surfing. Veelal voert Gladwell zijn stunts zelf uit.

Einstein’s Jaarringen

Twee componisten, Hans Kockelmans en Arno Dieteren, stonden samen aan de rand van de Tijd en dansten met elkaar in het grote Niets de tarantella. Precies op die plek ontmoetten zij  aanhangers van de wetenschap; avonturiers - met sterren binnen handbereik - speurend naar het multiversum en koortsachtige zoekers -  Mister Higgs tart het voorstellingsvermogen -  naar de zwaartekracht. Tot hun grote verbazing zagen zij hoe het vacuüm  door alle eeuwen heen, de wetenschap nog steeds vermaakt.

Einstein's jaarringen:  een ontmoeting tussen wetenschap en kunst. Schurend,aantrekkend  en afstotend  tillen ze elkaar veerkrachtig naar een ander plan.


Uitvoerenden
Rob Meijers   Countertenor
Arno Dieteren
Klavier   
Paulien Dieteren
Basklarinet
Foppe  Jacobi  Bajan

Hans Kockelmans Klanksporen
Frans Roovers  Techniek

 

Bestellenzondag 28 augustus 11.00 uur
LocatieTheater Heerlen / Burg van Grunsvenplein 145, Heerlen
Prijs€ 15,-
InfoVoertaal: Engels.
 
 
Archief 20 jaar CN!!
Festival 2011
Festival 2010
Coproductie+
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Festival 1995
Festival 1994
Festival 1993
Festival 1992
Festival 1991